Az esztétikus weboldalak titkai

Az esztétikus weboldalak titkai

Az esztétikus weboldalak titkai

A “szépség” titka

Mutatok egy esztétikus minta weboldalt, amit én készítettem:

Esztétikus weboldal

 

Ez egy kész weboldal csomag, amibe az ügyfélnek csak a tartalmat kell kicserélnie a saját képeire, szövegeire. Na igen, de amikor ez megtörténik, akkor az eredmény vajon ugyanilyen kellemes, esztétikus lesz? Nem valószínű. Ugyanis az esetek jó részében (tapasztalatból mondom)  az ügyfél képei nem ilyen szépek és jó minőségűek, mint ami most a mintában fent van. Ezért csalóka bármilyen sablont is megvásárolni, mert a demo oldalak mindig nagyon jól néznek ki, és amikor a saját oldalunkon akarjuk használni, akkor szétesnek, csúnyák lesznek, vagy csak nem lesznek annyira szépek.

Ez azért van, mert a weboldalak nagy részénél a látogatói élményt a feltöltött és megfelelően elhelyezett képek adják. Az oldal szerkezete, betűtípusa másodlagos, mivel a legelső benyomást az esztétikus (vagy gyatra minőségű) fotók adják. Meghatározzák az egész oldal karakterét. Hiába szeretnénk pl. lágy, nőies oldalt létrehozni, hiába használunk pasztell színeket és finom betűtípusokat, ha utána sötét, harsogó vagy kemény fotókkal tarkítjuk az oldalt. Az eredmény ízléskatasztrófa lesz.

Mi az, amit tehetsz?

Mindenképp szerezz be olyan képeket, amiknek elég nagy a felbontása, és harmonikusan illeszkednek az oldal stílusához.  Ezt megteheted pl. úgy, hogy stock fotókat vásárolsz (ez persze nem olcsó mulatság, viszont óriási a kínálat, és magas a minőség), vagy profi fotóssal készíttetsz jó minőségű fotókat (a termékeidről, szalonodról, vagy bármiről, ami a te oldaladra kell). Esetleg te magad is nekieshetsz, ha van olyan géped, ami képes nagy felbontású fotók készítésére. Mobillal készített alacsony felbontású képek az esztétikai élmény koporsószögei lesznek, ezért határozottan nem ajánlom! Ha bizonytalan vagy abban, hogy milyen képeket használj, kérj tanácsot a webdesigneredtől.

Az esztétikus képek optimalizálása

FONTOS! A nagy felbontású képeket először optimalizálni kell, különben kegyetlenül lelassítják az oldal betöltődését. (Azaz a látogatók csendben le is lépnek, mert nekik nincs idejük arra, hogy ezt megvárják.) Vannak online megoldások is, amik minőségvesztés nélkül képesek tömöríteni a képeket, vagy egy komolyabb grafikai program is meg tudja oldani.

Online képtömörítő

Néhány tipp a méretek meghatározásához:

  • Ha teljes képernyő szélességű slideshow-ba szánod a fotót, akkor a szélessége 1920px legyen. A magassága akkora, amilyen nagyra akarod a sávot.
  • Ha egy oldalban vagy bejegyzésben fogod használni a képet (mint pl. ahogy én az előbb), akkor maximum 800px szélességre van szükség.
  • Ha az oldalsávban vagy egy cikken belül kicsiben akarsz valamit megjeleníteni, akkor pedig elég a 350px szélesség is.
  • Minden képfájl méretet próbálj 500Kbyte alatt tartani. Az ennél nagyobb képek lassan jönnek be. Minél kisebb a fájlméret, annál jobb.

Feleslegesen ne tölts fel nagy méretű képeket, mert az oldalad sebessége és ezzel együtt a Google helyezésed is bánni fogja.

Ha szeretnél olyan weboldalt, mint amit mutattam fent, akkor

írj nekem!

 

Share Button

Related Posts

Iratkozz fel ingyenes tippekre!

Elérhetőségeim

Tel: +36 70/253-8806 - hétköznap 11-18h

E-mail: erecske@weboldalbutik.hu

Back to Top